top of page

Material och ämnen

Ämnen

Jag ser alltid till att ha ett ordentligt lager med pilbågsämnen, både till min egen tillverkning, till kurser, och till försäljning. De träslag jag vanligtvis har mest av är hassel, ene, alm, och ask. Jag kan även ha en del idegran, lönn, rönn, oxel, hägg, björk och ek, och ibland plommon, syrén och slånbär. Vissa ämnen är raka, fina och felfria – andra kan vara "rika på karaktär", kurviga och krokiga, med kvist och ojämnheter. Alla ämnen jag har till försäljning är givetvis möjliga att göra en bra båge av, men vissa ämnen kräver mer arbete och skicklighet än andra. Alla ämnen jag säljer är torkade till omkring 9 % MC. Priser för ämnen kan variera ganska mycket, från 300 kr till 3000 kr beroende på kvalitet, hur lätt det är att hitta, och hur svårt det är att torka. 

Backningar

En backning är ett tunt lager av ett dragstarkt material som man limmar på utsidan av en pilbåge (the "back" of the bow). Jag brukar ha backningar av ask och björk, ibland också lönn och hassel, vitek och bambu. Vad jag har hemma och torkat kan variera stort. Dessa backningar är t.ex. utmärkta som del i laminerade pilbågar. Alla backningar är sågade från raka, rättkluvna och kvistfria stockar. Jag sågar backningar till ca 4-5 mm tjocklek för att passa även tjocka pilbågar (engelska långbågar). De är oftast inte slipade och kommer efter slipning landa på omkring 3-4 mm tjocklek. Oftast sågar jag backningar till ca 200 cm långa och 3-5,5 cm breda. Priser är någonstans mellan 250 och 500 kr styck.

Horn och senor

Horn används till de detaljer som slits mest, t.ex. nockar på pil och båge. Jag har alltid ett lager med horn av lite olika slag, t.ex. vattenbuffel (svart), älg (vitt), och ren (grått). Jag kan utforma efter beställning eller sälja "blanks".

Senor används till både backningar, strängar och surrningar. För att senbacka en pilbåge krävs i regel tråden från 4-8 senor, beroende på storlek på båge och senor. Vilken sorts senor jag har hemma varierar, men det är oftast från nöt, älg eller hjort. Vill du ha sentråd, gå in på "Kontakt" och mejla mig.

bottom of page