top of page

Kurser

Under årens lopp har jag arrangerat ett antal kurser i pilbågstillverkning, med lite olika upplägg, inriktning och längd. De flesta har dock varit nybörjarkurser á 3-4 dagar, och vanligtvis är åldersgränsen 15 år (icke myndiga måste ha målsmans tillstånd).

En viktig tanke jag alltid för med mig när jag håller en kurs är att jag inte bara vill förklara hur man gör, utan också varför. Varför är fiberriktningen i trät viktig, varför gör man bågen si lång och så bred, varför använder man det eller det träslaget. Det är först då jag förmedlar riktig kunskap istället för bara ett "recept".

Ibland går det på tok i detta hantverk, trots att man gör allting rätt. Det viktiga på en kurs är därmed kunskapen om hur man tillverkar pilbågar, inte att alla garanteras att komma ifrån kursen med en båge. Det är med kunskap som man kan utforska hantverket vidare på egen hand.

Nuförtiden brukar jag arrangera kurser på gården i Nåstuna där jag bor, utanför Uppsala. Jag har också, vid några tillfällen, blivit inbjuden att ge kurser annorstädes, t.ex. vid muséum i Bohuslän, eller i Skattungbyn och Stjärnsund i Dalarna.

Jag kan också hålla i kortare events, som föredrag, workshops eller prova-på-skytte. 

Kommande kurser och anmälan

I sommar, 2019, kommer jag hålla en kurs där jag lär deltagare att tillverka sina egna pilbågar. Platsen är Nåstuna utanför Uppsala.

Kursen är 4 dagar lång, från torsdag kl 09.00 till söndag kl. 17.00. Lunch ingår alla dagar. Pris: 3500 kr/deltagare.

På kursen lär man sig tillverka "self bows", det vill säga pilbågar att ett stycke trä (från ämnen, inte brädor). Som deltagare får man själv välja om man vill göra en Engelsk långbåge eller en flatbåge – eller något däremellan. Man får så klart själv avgöra hur lång draglängd bågen ska ha och dess dragvikt, så att man får en båge som passar så bra som möjligt. Träslagen man kan välja mellan för sin båge är ask, alm, ene och hassel. 

Förutom själva hantverket ingår också pass med teori och historia. Vi kommer också bege oss ut i skogen och prata om hur man hämtar hem ämnen och torkar trä på bra sätt för pilbågstillverkning.

Är du intresserad av att gå en kurs? Mejla mig då en intresseanmälan! Klicka på länken eller på fliken "Kontakt" ovan. En intresseanmälan är inte bindande. Bindande anmälan görs någon månad innan kursstart.

bottom of page